Skip to main content

Опиши себе си с няколко изречения?

Казвам се Ивайло Иванов. Роден съм през 1969 г. в гр. Видин, в семейството на международен шофьор и ветеринарен техник. Явно от там идва идеята ми за транспортния бизнес – бидейки близо до баща ми, работил в Сомат. Завърших математическа гимназия, след това икономически институт със специалност „Икономика и управление на транспорта“. В края на 4-та ми година в университета започнах работа в представителство на шведска фирма за транспорт и логистика.

Имах възможност да се развивам в най-голямата австрийска логистична фирма в света. Благодарение на придобития опит и партньорство с италианска спедиция през 2001 г. основах МАРАНАТА ТРАНСПОРГ ГРУП ООД.

С няколко изречения синтезирай години от живота си. Как се насочи към спедицията като бранш?

Нещата се развиха по предопределение – желанието ми бе да уча маркетинг. Приеха ме „Икономика и управление на транспорта“. Не виждах голяма перспектива в транспорта, но след първата година трябваше да премина стаж. Изборът бе ясен – Сомат Видин. След един месец прекаран в практика, успях да осъзная, че има бъдеще в международните транспорти и за мен. Продължих с обучението в университета, a през 1995 г. се ожених. Съпругата ми имаше познат в шведската фирма, където започнах почасово практика. От ден на ден ставаше все поинтересно и динамично, след което ме наеха на работа.

Важни уроци, които си научил през годините?

Много уроци научих, повечето от тях интересни. В спедицията и фирмата ни като цяло, на първо място са човешките взаимоотношения. Бизнесът трябва да бъде организиран така, че да има коректно и честно преразпределение на придобитите ресурси. Хората във фирмата трябва да са щастливи, че работят в нея. Независимо какъв е успехът и постъпленията – не трябва да се измества фокусът от колектива и човека конкретно.

Друг важен урок, който научих, е за неефективността на „човека оркестър“. Голяма сила има в екипната работа. Както пише в Библията: „По-добре са двама, отколкото един; защото имат голяма награда в труда си.“ Човекът си е човек, не може да огрее навсякъде – има лимит на образование, интелект и култура. Докато добрият екип наистина може да е като оркестър – с отговорности, задължения и цели. Една добре смазана машина, с работещи части.

Какво ти идва наум, когато чуеш името„Мараната Транспорт Груп“ ООД?

Знам какво съм целял с основаването на тази фирма. Основата на нашата фирма, идеология и мироглед е християнството и Бог, описан в Библията. Самото име „Мараната“ означава „Той идва…“. Идеята, че предстои второто идване на Исус Христос ни напомня постоянно, че сме временно на тази земя. Бизнесът ни, целият ни живот трябва да бъде устроен така, че когато застанем пред Бога да дадем отчет за делата си – да не се срамуваме.

Как изминаха 12 години от основаването на фирмата?

Ако гледаме към бъдещето, този период изглежда голям. Но за мен времето преди тези 12 години сякаш бе вчера. Спомням си много ясно как започнахме: двама души на едно бюро, в счетоводната стая на друга фирма. Сега даваме работа и препитание на 20 души.

Какво е нужно за изграждането на добър екип?

Не може да се обясни с няколко изречения. За всеки един човек, който се е присъединявал към фирмата, съм търсил водителство свише. Не съм се влиял толкова от бизнес теориите за подбор на персонал или от наученото в университета. На точното време са се присъединявали точните хора, благодарение на Божията милост.

Какви са прогнозите ти за края на 2013 година?

За 2012 година имаме двуцифрен ръст, в сравнение с предходната година. Напук на всички очаквания за криза, избори и неяснота – имам усещане, че ще бъде успешна, въпреки трудностите.

С какво се занимаваш извън офиса?

Имам прекрасно семейство с 3 деца – две момичета на 17 и на 11 години и момче на 15 години. Едното от децата ни е осиновено. Освен семейството имам още два бизнеса – вносители сме на куфари и чанти с „Диджитал партнерс“ ООД. Другата сфера, в която съм инвестирал, е кафе – „Lavazza“ – предпочитана марка в България.

В свободното си време играя баскетбол, тенис, футбол, карам ски – много обичам спорта.

Пожелание към читателите на блога на„Мараната Транспорт Груп“ ООД?

Ще завърша с думите на един от най-мъдрите хора, живели на земята – Соломон. В миналото е бил цар на Израел и е написал книгата Еклисиаст: „Бой се от Господа и пази заповедите му. Това е всичко за човека. Защото относно всяко скрито нещо, Бог ще докара на съд всяко дело – било добро или зло.“ Затова, както споменах, да внимаваме как ще протече живота ни.